Blueberry Cheese Tart...

Ni dah last 2 weeks buat.. Baru ada time mau update recipe.. Sile henjoy! Btw i punya sangat buruk sebab salah beli tart cup.. Hahaha.. So gambar xbleh upload.. Huhuhu


Tart Shell

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
2. Masukkan telur dan esen vanilla.
3. Putar lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Uli sampai jadi doh yang lembut.
6. Simpan dalam chiller ovenite.
7. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
8. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
9. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
10. Siap!!!

Filling

Tak susah pon.. Beli jem pastu paipkan dalam crust tu.. 

Cheese

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan cheese dalam tart crust.
4. Lorek bunga2.. Huhu refer bawah utk cara buat cantik
5. Bakar 5 min suhu 170 degrees..

Lupa plak sape2 nak lorek yang cantik ni ada copy from bloggers lain... Bleh try.. Senang je..


Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.


  1. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  2. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  3. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

Comments

Popular Posts